Ναυτικό και Ναυτιλιακό Δίκαιο

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

Περιγραφή
Η γνώση του Ναυτικού και Ναυτιλιακού Δικαίου είναι απαραίτητη για όλους τους επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες σχετικές με το θαλάσσιο εμπόριο. Το Ναυτικό Δίκαιο συμπεριλαμβάνει το σύνολο των Κανόνων που ρυθμίζουν τις σχέσεις που ανάγονται στο θαλάσσιο εμπόριο, στη ναυσιπλοΐα και στη ναυτιλία γενικότερα. Αποτελεί ένα ιδιόμορφο κλάδο του Εμπορικού Δικαίου που ρυθμίζει αφενός μεν θέματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος σχετικά με τη θάλασσα οπότε χαρακτηρίζεται ως Δημόσιο Ναυτικό Δίκαιο και αφετέρου θέματα προστασίας ιδιωτικών σχέσεων και συμφερόντων τα οποία και χαρακτηρίζουν το Ιδιωτικό Ναυτικό Δίκαιο.

Ενότητες

Γενική εισαγωγή στο Δίκαιο και τη λογική του. Εξειδικευμένη εισαγωγή στο Ναυτικό Δίκαιο και τις ιδιαιτερότητές του. Παράθεση των βασικών εννοιών των σχετικών με το εμπορικό πλοίο.

α) Tην έννοια, τις πηγές, την ιεράρχηση, την ερμηνεία και τη διαίρεση του Δικαίου.

β) Την έννοια και τη διαίρεση του Ναυτικού Δικαίου.

γ) Τα εμπορικά πλοία και τις κατηγορίες αυτών.

δ) Τη νομική έννοια του πλοίου, τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, την καταμέτρηση του πλοίου, τη νηολόγηση του πλοίου και τα περί της εθνικότητας του πλοίου.

 

Περιγραφή των βασικών και πιο σημαντικών ναυτιλιακών εγγράφων του πλοίου, των σχέσεων της πλοιοκτησίας με το πλοίο και τους ναυτικούς, των εξειδικευμένων καθηκόντων του πλοιάρχου ως δημόσιου λειτουργού και ανάλυση των τύπων συμβάσεως ναυτολογήσεως και των εξ αυτών υποχρεώσεων του ναυτικού.

α) Τα βασικά ναυτιλιακά έγγραφα του πλοίου και το περιεχόμενό τους.

β) Τους τρόπους κτήσεως της κυριότητας του πλοίου, το νομικό καθεστώς του κυρίου του πλοίου, του πλοιοκτήτη και του εφοπλιστή, καθώς και τα περί της αστικής ευθύνης του πλοιοκτήτη και του εφοπλιστή για δικαιοπραξίες και αδικοπραξίες πλοιάρχου, πλοηγού και μελών του πληρώματος.

γ) Τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του πλοιάρχου ως δημόσιου λειτουργού σύμφωνα με το ελληνικό Ναυτικό Δίκαιο.

δ) Τα σχετικά με την κατάρτιση και τη διάρκεια της συμβάσεως ναυτολογήσεως του ναυτικού.

ε) Τις υποχρεώσεις του ναυτικού που απορρέουν από την υπογραφή της συμβάσεως ναυτολογήσεώς του.

Παράθεση των κύριων σημείων και διατάξεων του Ποινικού και Πειθαρχικού Δικαίου εμπορικού ναυτικού. Παράθεση των διατάξεων περί ναυτικού ατυχήματος.

α) Την έννοια του ναυτικού αδικήματος, τα ναυτικά αδικήματα, τις κατηγορίες ναυτικών αδικημάτων καθώς και την αναλυτική παρουσίαση των αδικημάτων που στρέφονται κατά της υπηρεσίας του πλοίου και κατά της πειθαρχίας.

β) Tην έννοια του πειθαρχικού παραπτώματος, τα πειθαρχικά παραπτώματα που ορίζονται από τον Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, τις πειθαρχικές ποινές αναλυτικά κατά περίπτωση, τα περί της παραγραφής των πειθαρχικών παραπτωμάτων και πειθαρχικών ποινών καθώς και τα όργανα ασκήσεως της πειθαρχικής εξουσίας.

γ) Τα σχετικά με το ναυτικό ατύχημα και τη διαδικασία διοικητικού ελέγχου που ακολουθεί.

Γενική αναφορά στα ναυτεργατικά ατυχήματα και τους κανονισμούς πρόληψής τους, στο εφαρμοστέο δίκαιο στην περίπτωση ναυτικού ατυχήματος, τις αποζημιώσεις καθώς και τα περί της κοινωνικής προστασίας των ναυτικών.

α) Την έννοια του ναυτεργατικού ατυχήματος και τους κανονισμούς πρόληψής του.

β) Το εφαρμοστέο δίκαιο στην περίπτωση ναυτεργατικού ατυχήματος, τη σχέση ναυτεργατικού ατυχήματος και ασθένειας καθώς και τις αποζημιώσεις στις οποίες έχει νόμιμο δικαίωμα ο ναυτικός.

γ) Τους βασικούς μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας των ναυτικών και την εξέλιξή τους στη σημερινή εποχή.

Λεπτομερής παράθεση εξειδικευμένων περιπτώσεων και προβλεπόμενων διαδικασιών σχετικών με την κοινωνική προστασία των ναυτικών.

α) Τα σχετικά με τα Ταμεία Πρόνοιας (Τ.Π.Ε.Ν.)

β) Τα σχετικά με την σύνταξη γήρατος και τη διαδοχική ασφάλιση, τη σύνταξη λόγω θανάτου, τη σύνταξη λόγω ανικανότητας και την ελάχιστη ασφαλιστική προστασία, τη σύνταξη λόγω ατυχήματος, τη μεταβίβαση σύνταξης, τα έξοδα κηδείας, καθώς και τα σχετικά με την επανάληψη επαγγέλματος.

γ) Τα σχετικά με την επικουρική ασφάλιση.

Ενότητα 6η¨Οι Νηογνώμονεςαπό 08-03-2021 έως 14-03-2021

Λεπτομερής παράθεση των σχετικών με το νομικό καθεστώς, τον ρόλο και τη σημασία των νηογνωμόνων στο σύγχρονο περιβάλλον της εμπορικής ναυτιλίας.

α) Το γενικό και ιστορικό πλαίσιο εμφάνισης και λειτουργίας των νηογνωμόνων.

β) Τα σχετικά με τις επιθεωρήσεις των νηογνωμόνων, την κατάταξη των πλοίων σε κλάση και τη βαθμολόγησή τους, το θεσμικό πλαίσιο των νηογνωμόνων και την αξιολόγηση της καταλληλότητας πλοίου, το ‘port state control’.

γ) Τα σχετικά με τη Διεθνή Ένωση Νηογνωμόνων και τα κριτήρια αναγνώρισης νηογνώμονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

δ) Τα σχετικά με τους αποκαλούμενους «υποδεέστερους νηογνώμονες».

Λεπτομερής παράθεση του νομικού πλαισίου και των διεθνών πρακτικών των σχετικών με τις ασφαλιστικές συμβάσεις στις θαλάσσιες μεταφορές καθώς και των σχετικών με τις ασφαλιστικές εταιρείες, του ρόλου τους και του τρόπου λειτουργίας τους.

α) Τα σχετικά με τη θαλάσσια ασφαλιστική σύμβαση και την αναλυτική ταξινόμηση των διάφορων τύπων ασφάλισης.

β) Τα σχετικά με τους φορείς θαλάσσιας ασφάλισης, τους ασφαλειομεσίτες, τους Lloyd's του Λονδίνου, το Ινστιτούτο Ασφαλιστών του Λονδίνου, την «International Underwriting Association of London (IUA)», την επονομαζόμενη «Αγορά του Λονδίνου», καθώς και τις επιμέρους ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

γ) Τον τρόπο λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών.

Λεπτομερής περιγραφή της πρακτικής της αλληλασφάλισης στο πλαίσιο της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας. Γνώση της οργανωτικής δομής και του τρόπου λειτουργίας των «P & I CLUBS».

α) Την εννοιολογική προσέγγιση και το πλαίσιο λειτουργίας των «P & I CLUBS».

β) Την οργανωτική δομή των αλληλασφαλιστικών συνεταιρισμών.

γ) Τα σχετικά με τα μέλη των αλληλασφαλιστικών συνεταιρισμών.

δ) Τη διαχείριση των ασφαλίστρων και των εισφορών των «P & I CLUBS».

ε) Τους κανόνες λειτουργίας των «P & I CLUBS».

στ) Την ασφαλιστική κάλυψη που προσφέρουν.

ζ) Την Διεθνή Ένωση των «P & I CLUBS».

Αναλυτική παράθεση όλων των σχετικών με την έννοια και τη διαδικασία της ναύλωσης, των μορφών και ειδών ναυλώσεως, καθώς και των εκατέρωθεν υποχρεώσεων και δικαιωμάτων ναυλωτών και εκναυλωτών. Επίσης παρουσίαση της φορτωτικής και του νομικού της πλαισίου.

α) την έννοια και διαδικασία της ναύλωσης.

β) Την αναλυτική περιγραφή των διαφορετικών μορφών και ειδών ναυλώσεως έτσι όπως απαντώνται στο διεθνές περιβάλλον της εμπορικής ναυτιλίας.

γ) Τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ναυλωτών και εκναυλωτών που απορρέουν από τη διαδικασία της ναύλωσης.

δ) Τη σημασία, το ρόλο και το νομικό πλαίσιο της φορτωτικής.

Πρόκειται για τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των γνωστικών αντικειμένων της προηγούμενης ενότητας καθώς και την παρουσίαση του θέματος των Σταλιών και Επισταλιών.

α) Την έννοια και διαδικασία της ναύλωσης.

β) Την αναλυτική περιγραφή των διαφορετικών μορφών και ειδών ναυλώσεως έτσι όπως απαντώνται στο διεθνές περιβάλλον της εμπορικής ναυτιλίας.

γ) Τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ναυλωτών και εκναυλωτών που απορρέουν από τη διαδικασία της ναύλωσης.

δ) Τη σημασία, το ρόλο και το νομικό πλαίσιο της φορτωτικής.

ε) Τους λειτουργικούς ρόλους των ναυλομεσιτών, πρακτόρων, διαχειριστών και παραληπτών φορτίου.

Στ) Το νομικό πλαίσιο και λεπτομέρειες εφαρμογής των Σταλιών και Επισταλιών.

Παρουσίαση της Διεθνούς Συμβάσεως Ναυτικής Εργασίας, της δομής και του ρόλου της, της προστασίας που προσφέρει στους ναυτικούς και των εξ αυτής προοπτικών αναβάθμισης της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας.

α) Το θεσμικό πλαίσιο, τον ρόλο και τη σημασία της MLC, 2006.

β) Τη δομή της MLC και τις επιμέρους διατάξεις της τις σχετικές με τους ναυτικούς.

γ) Τους λόγους εφαρμογής της MLC και την πρόβλεψη για μελλοντική επέκταση της εφαρμογής της.

δ) Την κριτική αξιολόγηση της MLC.

Εκπόνηση εργασίας από 14-04-2021 έως 25-04-2021

Καλημέρα σας. Παρακάτω θα βρείτε τις ερωτήσεις για την τελική αξιολόγηση του προγράμματος Ναυτικό & Ναυτιλιακό Δίκαιο. Η εργασία σας πρέπει να αποσταλεί μέχρι την 25η Απριλίου 2021, η οποία είναι και η τελευταία μέρα του προγράμματος.

Ερωτήσεις αξιολόγησης Προγράμματος:

1. Ανάλυση των "Υποχρεώσεων του ναυτικού από τη σύμβαση ναυτολογήσεως" και της σχέσης αυτών των υποχρεώσεων με τα ναυτικά αδικήματα και τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του πληρώματος. (Σε ποιο αδίκημα ή παράπτωμα θα οδηγούσε μια αμέλεια των υποχρεώσεων του ναυτικού).
 
2. Σύγκριση του ρόλου και των προοπτικών των διαφορετικών κατηγοριών νηογνωμόνων. (Συγκρίνατε: Α) τα μέλη της IACS, B) τους αποκαλούμενους "Υποδεέστερους νηογνώμονες", Γ) το σχέδιο δημιουργίας "Έξοχων IACS" από τους ABS, LR και DNV-GL). 
 
3. Ανάλυση της ασφαλιστικής ευελιξίας που προσφέρουν τα "P & I Clubs" στις πλοιοκτήτριες εταιρείες και στα συνεργαζόμενα μέρη (εφοπλιστές, ναυλωτές) με ιδιαίτερη έμφαση στο νομικό καθεστώς που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
 
Επιλέγετε μία απο της παραπάνω ερωτήσεις, την απαντάτε και στέλνετε σε ηλεκτρονική μορφή την εργασία στο e-mail :  elearning@letwm.gr 
 
Για τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν μπορείτε να επικοινωνήσετε με e-mail με τον καθηγητή που υποστηρίζει το μάθημα Κος Σιδέρης Ιωάννης: ioansideris87@yahoo.com

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -